Kapišto: Občas do toho třísknout je docela sranda!

19. prosinec 2009, 16:12

Do podvědomí fanoušků skáčka se pomalu začíná dostávat kladenská kapela Kapišto. S Honzou Somsedíkem, frontmanem této kapely, dříve známé pod názvem HowNo? jsem se sešel a udělal s ním krátký rozhovor.

Z jakého důvodu jste změnili název z HowNo? na Kapišto?

To bylo docela úsměvné. Po tom, co jsme se pojmenovali HowNo?, byli jsme nadšení. Bylo to přidrzlé. Ale bohužel na tlak producentů, a když budu mluvit i o sponzorech na festivalech, tak ti říkali, že je to průser a nechtěli nás tam s tím jménem ani pustit. Někdy ani nepustili naši desku a řekli: „Hele pánové, s vaším názvem to prostě nepůjde.“ A to byl třeba i punkovej festival. Jakože to mě docela zarazilo. Navíc už nás unavovalo to věčně někomu vysvětlovat. Ze starší generace v tom viděli to hovno, takže on to byl docela problém. My jsme to změnili ještě v době, když jsme zas až tak extrémně nekoncertovali, takže dalo by se říct, že nás normálně všichni znají pod Kapištem.

Jak často máte koncerty?

Letos se to trošičku rozjelo. Máme třicet šest koncertů, takže každý desátý den v roce hrajem. Samozřejmě je to tak, že je třeba tři týdny pauza, ale někdy se nám povedlo, že jsme hráli tři koncerty během jednoho dne. Což byl docela záhul. Ale dalo se to vydržet a pak to i dobře dopadlo.

Pro lidi, co vás neznají, nějak představ, co hrajete.

No, my máme v popisech takový motto kapely, že hrajeme ska-punk. Já bych řekl, že co se týče hudby, je to pak guláš různých stylů. Je tam prvek toho skáčka, protože tam máme dechaře, hrajou kytary na druhou dobu, ale docela dost tam ujíždíme třeba i do popu, do punku a nebo někdy zvolíme nějaký metal, protože do toho občas trošičku třísknout je docela sranda. Ale jinak takové ty názory, co se snažíme vyjadřovat, jsou takové punkové a provokativní. Něco, na čem se člověk trošičku alespoň mírně může zamyslet a nebo se jimi pobavit a ne jenom zpívat pořád dokolečka o lásce.

Kdo vám dělá texty? Kdo vám skládá písničky?

No hele, co se týče textů, tak ty výhradně dělám já, protože na to mám textařské střevo, nebo jak bych to nazval. A většinou základní linku napíšu já. Naštěstí jsem ale obklopen docela dobrýma muzikantama, který se dokážou přizpůsobit. Potom to prokonzultujeme a dalo by se říct, že to pak dáme dohromady všichni společnýma silama.

Jak to máte s deskama? Máte něco novějšího, nebo plánujete něco?

Vydali jsme letos nový singl. Tam už bylo na té písničce znát, že už je to kvalitativně někde jinde. Za prvé jsme se hráčsky posunuli, za druhé jsme vzali dražší studio. Uvažovali jsme, že by jsme si teď k Vánocům chtěli zase něco dát, ale ještě to musíme hodně zvážit. Bohužel, teď je to z devadesáti procent jenom o penězích. Když dostaneme sponzora a seženeme peníze, tak budem nahrávat dál. Nám by momentálně stačilo nahrát třeba jednu až tři písničky. Nemusela by to být celá deska. Stačilo by jenom něco takového, čím bychom se mohli prezentovat a zas ty lidi nějakým způsobem přitáhnout a pobavit. Aby nechodili poslouchat pořád jen jedny a ty samé písničky.

Jak se dá zvládat to, že hrajete s dalšími koníčky, s prací, se školou?

No, blbě. Je to docela náročné. Je to kumšt. Všichni jsme vysokoškoláci, takže máme všichni školu. Teď se nějak každý snaží přivydělat, takže je to občas komplikované, nemluvě o zkouškách, o vymýšlení nových textů a ještě je strašně časově náročné to celkové promo kapely. Doplňování různých reportáží z našich koncertů, to si samozřejmě děláme taky všechno sami. Dál ještě vymýšlet nové trička, samolepky, placky a tak. Je to docela dost náročné.

Pozval bys příznivce kapely na nějaké koncerty, které vás čekají v nejbližší době?

V prosinci nás čekají už jenom dva koncerty. Jeden bude devatenáctého v Mníšku pod Brdy a druhý bude vlastně silvestrovská párty 31. prosince v Konstantinových Lázních. Potom nás čeká někdy kolem 20. ledna Praha a něco tady v okolí Kladna, i Buštěhrad. Nemůžu teď ale říct, že tam do konce měsíce ještě něco nenaskáče.

Nehrajete tedy jen ve středních Čechách, ale víceméně po celé republice?

No, snažíme se, dalo by se říct. Je to smutné, ale máme třeba než na Kladně lepší fanouškovskou základnu v Lounech, v Žatci nebo už ve zmiňovaných Konstantinových Lázních, což jsou vlastně západní Čechy, jihozápad. Asi jsme se jim tam líp trefili do gusta. Je tam vždycky podstatně víc lidí než tady na Kladně. I když teda bych kecal. Na poslední koncert ve Slaném přišlo docela dost lidí. To nás mile překvapilo, tak uvidíme, co do budoucnosti.

zdroj: topzine.cz
autor: Jiří Frolík